På Berga Ö finns det 54 fastigheter. Majoriteten är permanentboende på Berga Ö. Tomtägarföreningen bildades 1963 och då antogs även föreningens stadgar. Föreningens styrelse består av 5 ordinarie styrelseledamöter och 2 suppleanter. Enligt stadgarna är det obligatoriskt för alla tomtägare att bli medlem i föreningen.
Allmänt
Försäljning av fastigheter skall anmälas till styrelsen, så att de vet att det blir en ny ägare.
Årsavgift
Årsavgiften är för närvarande 2000 kr per år och den ska vara betald senast 31 mars varje år. Pengarna används till vägunderhåll, snöröjning, underhåll av dansbana vid vår festplats, brygga, flotte, arvoden och annat som är gemensamt för området. Föreningens årsmöte äger rum söndagen före midsommar varje år. Kallelse, dagordning och övrigt material skickas ut i god tid före mötet. Senaste årsmötesprotokollet ska alltid finnas uppsatt på anslagstavlan vid postlådorna.
Grannsamverkan
Föreningen deltar i ”Grannsamverkan”.
Städdagar
- Vi har två gemensamma obligatoriska städdagar om året. En i april och en i oktober
- Kan man som tomtägare inte delta på städdagen utgår en miljöavgift på 400 kr/tomt.
Föreningens allmänningar och områden
- Som tomtägare är du skyldig att hålla efter allmänning, vägkant och diken som gränsar till din tomt
- Viktigt att du/ni respekterar kommunens anvisningar angående eldförbud. Det är också bra om du/ni kan hjälpa till att fylla igen gropar i vägen vid behov. Vår vägsamordnare ser till att det alltid finns sandhög för detta ovanför stora backen. Under vintertid finns även sandlådor utplacerade som en första hjälp om vägen/backen blir isig och sandbilen inte hunnit sanda vägen än
- På vårt område finns en fin badplats med sandstrand och soldäck samt en flotte ute i vattnet. Det finns även gemensam fotbollsplan och boulebana. Ansvaret för att hålla dessa platser snygga och skräpfria åvilar oss alla.
- På vårt årsmöte utses varje år en festkommitté som har till uppgift att bland annat anordna ett traditionellt midsommarfirande med dans runt midsommarstång, lotterier, saft, bullar och fiskdamm för barnen. De vuxna brukar ta med egen fikakorg. Alla som kan är med och klär midsommarstången kvällen innan midsommarafton och det är bra om man tar med sig lite blommor till stången.
- Är du/ni hundägare så ska hunden vara kopplad då det finns både vuxna och barn som är hundrädda.
- Vid önskemål om att fälla träd på allmänning tas kontakt med trädfällarsamordnare, Olle Schild och Roberto Romero. Samordnare anordnar också gemensamma trädfällardagar vid behov. Anslag sätts upp på tavlan vid postlådorna innan det är dags och då kan man anmäla intresse om man vill vara med och få del av veden.